Részvételünk a brüsszeli március 15-ei koszorúzásokon


A Magyar Ház közössége március 15-én részt vett az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulója alkalmából rendezett brüsszeli koszorúzási ünnepségeken.

A délelőtt folyamán elsőként báró Jósika Miklós és felesége, Podmaniczky Júlia emléktáblájánál csatlakoztunk a Magyar Nagykövetség és a Liszt Intézet munkatársaihoz. Jósika Kossuth Lajos belső köréhez tartozóként a szabadságharc leverése után emigrációba kényszerült, feleségével 1950-en érkeztek Brüsszelbe ahol 14 évet töltöttek. A Rue de la Commune 25. szám alatti városi házukba 1862-ben költöztek be, ennek falán található az emléktábla. Az épület napjainkban flamand közösségi és kulturális központként működik. Dr. Kovács Tamás Iván nagykövet a koszorúzás alkalmával köszönetét fejezte ki a központ ott jelen lévő igazgatójának az épület örökségének ápolásáért, ami a közelmúltban megvalósult felújítási munkálataik koncepciójánál is megmutatkozott.

A belgiumi magyar közösség kora délután szép számban gyűlt össze a Saint-Josse-den-Node-i temetőben a Kossuth Lajos édesanyja, Kossuth Lászlóné Weber Karolina emlékoszlopánál tartott megemlékezésen. Az emlékoszlop a magyar közösség adományaiból jött létre 2015-ben annak mementójaként, hogy az idős és gyenge egészségi állapotú asszony 1852-ben - útban Amerikába fiát követve - Brüsszelben hunyt el. A mai napon a megemlékezés Havas István piarista atya, a brüsszeli magyar katolikus közösség lelkipásztora által mondott imával kezdődött. Dr. Kovács Tamás Iván nagykövet elsőként felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök a külhoni magyarok számára címzett levelét. Majd ünnepi beszédében a Jókai Mór által az 1848-as forradalom előestéjén megfogalmazott "béke, szabadság és egyetértés" örök vágyát hangsúlyozva beszélt múltunkról és jelenünkről. Örömét fejezte ki, hogy Brüsszelben immár hat emlékhely nyújtja a magyarok számára a lelki összekapcsolódás lehetőségét - a mai napon meglátogatott hárman túl Bartók Béla szobra a városközpontban, Hubay Jenő emléktáblája a Chaussée d'Ixelles-en, valamint a Magyar Ház udvarán található 1956-os Szabadságszobor. Az emlékezés koszorúját Nagykövet úr és Havas atya Dr. Böröndi Gábor altábornaggyal a MH Katonai Képviselő Hivatal vezetőjével, valamint Erbán Gábor ezredes brüsszeli katonai attaséval közösen helyezték el az emlékmű talapzatán. Közreműködött Zsáry Tamás előadóművész, aki Kossuth-nótákat adott elő tárogatón.

Késő délelőtt Nagykövet úr szűk körben megkoszorúzta a belga-magyar diplomáciai kapcsolatok 100 éves évfordulóján néhány hete felavatott emléktáblát is az első brüsszeli magyar külképviseletnek egykor otthont adó épület homlokzatán. Az épület Ixelles kerületben található a Rue de Florence 5. szám alatt, a Magyar Ház közelében.

A fotókért köszönet a Belgiumi Magyar Nagykövetség és a Brüsszeli Liszt Intézet munkatársainak.









Archív: Meghívó a koszorúzási ünnepségre, valamint Meghívó a Magyar Ház 1848-49-es megemlékezésére