MEGHÍVÓ: Felolvasó Est a Magyar Nyelv Napja alkalmából. 2016. november 14. hétfő 19 óra. Déry Tibor: Két asszony


Ünnepeljük közös felolvasással és beszélgetéssel a Magyar Nyelv Napját Brüsszelben. Szólaltassuk meg közösen Déry Tibor: Két asszony című elbeszélését - annak Allegro fejezetét - a Magyar Ház Könyvtárában.

Az elbeszélés valóságalapja, hogy az író édesanyja 95 éves volt, mikor fiát 1956-os forradalmi tevékenysége miatt letartóztatták. Nem merték közölni vele a rossz hírt, ezért azt mondták neki, hogy fiának hirtelen el kellett utaznia filmforgatásra, majd Amerikába. A másik asszony, a feleség volt az, akinek ezt el kellett hitetnie anyósával és saját fájdalmát elrejtve erőt öntenie az idős és beteg édesanyába. A börtönben ülő író - a hatóságok meglepően kegyes hozzáállása miatt - írhatott is az édesanyjának. A mama 1958 júniusában meghalt, de a feleség ezt csak fél évvel később merte megírni a férjének. Ebből a személyes élményből táplálkozik Déry Tibor Két asszony című elbeszélése (1962). Déry-nek a Két asszony valamint a Szerelem című novellái alapján készült Makk Károly Szerelem című kultfilmje Törőcsik Mari, Darvas Lili és Darvas Iván főszereplésével, mely 1953-ban a Rákosi rezsim idején játszódik. A film 1971-ben a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendező díját, aktualitása pedig, hogy felújított változatát idén októberben bemutatták a lyon-i Lumière Filmfesztiválon. 

Várunk mindenkit szeretettel, aki szívesen megosztaná másokkal az ovasás, felolvasás örömét, és szívesen beszélgetne a novellá(k)ról!

Déry Tibor Két asszonySzerelem.

Előzetes bejelentkezés, további információ: magyarhazbrusszel@gmail.com (e-mail), 0476-613598 (tel). 

Rumbold-Molnár Eszter
a Magyar Ház Könyvtárosa 

(Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a Magyar Nyelv Napjává. Ez a nap meghatározó dátum a magyar nyelv történetében, hiszen 1844-ben ezen a napon fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt.)