Brüsszeli Kulturális Örökség Napjai: a Magyar Ház is megnyitja kapuit (2016.9.17. szombat)


Brüsszel Főváros Régiója 1989 óta rendezi meg a Kulturális Örökség Napjait az őszi időszakban. Ennek hagyományosan helyszíne a Magyar Ház, azaz a "Saintenoy Palota" is, hiszen az épület a belga főváros jegyzett kulturális örökségéhez tartozik.

A Kulturális Örökség Napjai keretében szeptember 17-18-án, most hétvégén, mintegy 97 különböző épület lesz látogatható ingyenesen Brüsszelben. A Magyar Ház szeptember 17-én szombaton 10 és 18 óra között várja az érdeklődőket, a brüsszeli örökségvédelem nap közben folyamatosan francia és flamand nyelvű idegenvezetést biztosít.

A Magyar Házon kívül megnyitja kapuit a Királyi Palota, a különböző régiók Parlamentjei, a Számvevőszék, az Akadémia, a Tőzsdepalota, több kerület Városházája, a Forest-i régi apátság, a régi Vandenpeereboom Ház, az Erasmus Ház, a Concert Noble épülete stb-stb. A résztvevő épületek teljes listája a részletes ismertetőkkel ezen a linken található, létezik ezen kívül egy színvonalas brossúra, melyet franciául itt, angolul pedig itt lehet letölteni.

Épületünktől néhány szó:

A Magyar Ház épülete 1955 óta áll a magyar közösség szolgálatában. Épült 1872-ben Ferdinánd Grosjean kereskedelmi ügynök számára a korban divatos - az olasz reneszánszt is magában foglaló - eklektikus stílusban. A Ház 1897-ben az art nouveau népszerűsítőjeként és a régi stílusok pártolójaként egyaránt ismert  Paul Saintenoy építésznek, a mai brüsszeli Hangszermúzeum (eredetileg Old England Áruház) nagynevű tervezőjének és családjának lett a lakóháza. Saintenoy több változtatást is végrehajtott az épületen, melyek nagy része a Ház mai megjelenésén is látható. E négyszintes városi lakóház kőhomlokzatával, a gótikustól az art nouvóig terjedő számos stílust megidéző enteriőrjével, csinos kertjével, tágas kapubejárójával kívül-belül impozáns megjelenést képvisel. További információk és képek az épületről Brüsszel Főváros Építészeti Örökségének jegyzékében.

A Magyar Ház honfitársaink számára látogatásra - előzetes egyeztetés alapján - folyamatosan rendelkezésre áll  (elérhetőségeink ezen a linken). 
Aki a Brüsszeli Kulturális Örökség Napjai keretében szeretne hozzánk ellátogatni, várjuk szeretettel szeptember 17-én szombaton 10 és 18 óra között!