Meghívó: Arbre Bénit Könyvklub márciusi találkozója - Ottlik Géza: Iskola a határon. 2017.3.27. (hétfő) 19 óra


Tudják, mit ábrázol a fejléc bal oldali képe? Aki eddig nem találkozott vele, biztosan meg fog lepődni: azt az 57x77 cm-es rajzlapot, amelyre az ifjú Esterházy Péter szabad kézzel, szóról szóra átmásolta Ottlik Géza Iskola a határon című regényét, hogy így fejezze ki tiszteletét a nagy író-példakép hetvenedik születésnapjára. Az elhivatott munka 1981 decembere és 1982 márciusa között zajlott és mintegy 250 munkaórát vett igénybe. El lehet képzelni, mekkora jelentőséget tulajdonított Esterházy Ottlik regényének, ha ennyi időt és energiát szánt a szöveg ilyen formán történő - képzőművészeti alkotásnak is beillő - megjelenítésére.

De nem ez az egyetlen Ottlik-átirat, ami a közelmúlt magyar irodalomtörténetét izgalmasabbá tette. Harmincnégy évvel később, Ottlik halálának 25 éves évfordulóján, 2015 októberében hét neves írónk, költőnk - Cserna-Szabó András, Garaczy László, Kemény István, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Németh Orsolya és Péterfy Gergely - megismételte Esterházy évekkel azelőtti gesztusát: ők is kiválasztottak egy-egy közismert Ottlik-szöveget, saját jegyzeteik kíséretében átmásolták azokat - ezúttal 29x42 cm-es méretű - rajzlapokra, egy irodalmi est keretében pedig arról beszélgettek, "miképp szólította meg őket és él tovább műveikben az ottliki hagyomány".

Végül a nemzetközi kritika által a kortárs kelet-európai - azon belül magyar - írók egyik legtehetségesebbikének tartott Dragomán György is élete egyik meghatározó olvasmányának tartja az Iskola a határont. Egy a német olvasóknak szánt ajánlójában tavaly így méltatta a művet: "Azt hiszem, Ottlik regényének igazi tanulsága, hogy az ellenállás sosem lehetetlen... Ha csak egy huszadik századi magyar regényre van ideje a német olvasónak, akkor az nem lehet más, csakis az Iskola a határon."

Vajon mi lehet Ottlik regényének a titka, hogy ennyi jelentős magyar íróra, költőre ekkora hatást gyakorolt? Aki szeretné e titkot másokkal közösen fejtegetni, jöjjön el a könyvklub 2017/MÁRCIUS/27-ei találkozójára, hátha együtt közelebb kerülhetünk a válaszhoz!

Időpont: 2017. március 27. (hétfő) 19 óra
Helyszín: a Magyar Ház Könyvtára
Moderátor: Rumbold-Molnár Eszter (a Magyar Ház könyvtárosa, blogger)
Bejelentkezés, további információ: arbrebenitkonyvklub.brusszel@gmail.com

További részletek a könyvklub honlapján: http://arbrebenitkonyvklub-brusszel.blogspot.com/

A könyv elektronikus változata itt érhető el (ingyenesen)

Az Arbre Bénit Könyvklub következő tervezett találkozója: 2017. május 29. (hétfő) 19 óra - Földes Jolán: A halászó macska uccája

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!