2018/2019 Őszi Találkozó - 4-5. osztály


VASÁRNAPI OLVASÓKÖR Gyerekeknek és Tiniknek
2018/2019-es tanév 1. Őszi Találkozó
Időpont: 2018. november 18. (vasárnap) 15 óra
Helyszín: a brüsszeli Magyar Ház Könyvtára
a KÖZÖS FELOLVASÁS szövege és kérdések 
4-5. osztály

Szöveg: Mészáros-Jánosi-Entz: Két egér kalandjai – Bolyongások Budapesten (részlet, kiegészítve)
-       Gyakorold otthon a szöveg olvasását, hogy a találkozón minél gördülékenyebben menjen a közös felolvasás.
Kérdések:
-       A szöveghez kapcsolódó kérdéseket lentebb találod.
-       A kérdések megoldásait külön lapra készítsd el, amin tüntesd fel a nevedet, életkorodat, osztályodat , telefonszámodat és email címedet is.
-       A megoldásokat hozd magaddal az olvasóköri találkozóra, és dobd be a könyvtárban található ARANYCSÍKOS dobozba.
-       Az őszi, téli, tavaszi és nyári találkozóink kérdéseinek helyes megfejtői a tanév végén meglepetés-ajándékban részesülnek.
(Ha valaki menet közben kapcsolódik be a játékba, a kérdéseket visszamenőleg is meg lehet válaszolni.)

~~~~~~~~~~

Mészáros János, Jánosi-Halász Rita, Entz Sarolta:
Két egér kalandjai – Bolyongások Budapesten
(részlet, kiegészítve)

         Unokatestvérem, a Múzeumi Egér, az egész családunk legnagyobb büszkesége. Nem ismerek olyan egeret, aki nála többre vitte volna. Ő a múzeumban él. Kisebb karbantartási munkákat végez. Bár nem hivatalos dolgozó, munkája nélkülözhetetlen. Szerintem nincs olyan egér, aki nála többet tudna a művészetről.

Bölcs unokatestvérem azt javasolta, hogy a szokásos múzeumjárás helyett ezegyszer tegyünk egy sétát a hajnali Budapesten, mert ad 1: ilyen szép időben bűn a négy fal között rostokolni; ad 2: lenne pár dolog, amit szeretne nekem megmutatni. A sétánkra vittem magammal a jegyzetfüzetemet és a fényképezőgépemet is.

A 0. kilométerkőnél találkoztunk, a Clark Ádám téren. Erről a szoborról annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy itt kezdődik a fővárosból kiinduló utak kilométer-számozása. Nekem kicsit furcsa, hogy valaki szobrot állít a nullának, de a matematikusoknak például biztosan tetszik.

– Kiindulópontnak ez nagyszerű lesz – kezdte mondandóját komoly arccal bölcs unokatestvérem, – most gyorsan tisztázzuk, mit is nézünk ma meg, mert nem emlékműveket és turistalátványosságokat...
– Várj egy kicsit – kértem, – jegyzetelek. Unokatestvérem türelmesen megvárta, amíg előszedem a jegyzetfüzetemet, majd folytatta:
– Nos, nem emlékműveket és turistalátványosságokat nézünk, hanem a részletekre koncentrálunk – magyarázta az én unokatestvérem, – hogy jobban értsd: ma nem a Lánchíd érdekes számunkra, hanem a Lánchíd oroszlánjai.

Ezen a ponton nagy tudású unokatestvérem, a Múzeumi Egér lenyűgöző szónoklatba kezdett a budapesti épületek és építmények díszeinek nagyszerűségéről. Azt állította, hogy a sétánk után más szemmel fogok nézni a városra. Legyen annyi elég, hogy engem meggyőzött. Bölcs unokatestvéremnek igaza volt, tényleg másképp tekintek a városra, Budapest sokkal izgalmasabb lett számomra, mint azt korábban gondoltam.

Sokat elárul tudós unokatestvéremről, ahogyan megállapította, hogy melyik lényből látható a legtöbb a budapesti épületeken. Jómagam csak megsaccoltam volna. Ő nem. Ő bejárta a város összes utcáját, alaposan megvizsgálta az összes házat, és megszámolt minden lényt külön-külön. Egyértelművé vált, hogy oroszlánból van a legtöbb. (Ezért nevezhetnénk Budapestet az oroszlánok városának; de nem nevezzük.) Szóval ilyen hosszadalmas és aprólékos munkákra sem rest az én unokatestvérem.

Oroszlánból láttunk egész alakosakat, oroszlánfejeket, szárnyas és kocka alakú oroszlánokat és mozaikból készülteket is. Az egyiket elneveztem falevéloroszlánnak, mert ennél az oroszlán feje nem egy testben, hanem egy falevélben végződik.

Láttunk oroszlánokon kívül sok más állatot is, például denevéreket, galambokat, hollót, baglyot, pávát, kígyót, sünit, lovat, tigrist, szarvast, medvét, róka komát, sőt, nem fogjátok elhinni: még elefántot is!

A csodás lények közül díszítik griffmadarak, sárkányok és szfinxek is a budapesti épületeket, és találkoztunk ókori görög és római istenekkel és istennőkkel, angyalokkal és középkori szentekkel is.

Nagy tudású unokatestvérem, a Múzeumi Egér kicsit elszámította magát, mert a rövid hajnali sétából háromnapos bolyongás lett. Egyszerűen nem lehetett abbahagyni: még nézzük meg ezt is, még nézzük meg azt is...

Fényképeim és feljegyzéseim alapján megpróbáltam leírni mindazt, ami ebből a három napból a legfontosabb volt. Azért, hogy el ne felejtsem, meg azért, hogy hátha valaki mást is érdekel.

Kérdések:

1.  Milyen dícsérő szavakat használ az elbeszélő unokatestvérére, a Múzeumi Egérre (sorolj fel 3-at)?

2.  Miket nézett meg a két egér Budapesten? Válaszd ki:
a.) emlékműveket,
b.) turistalátványosságokat,
c.) az épületek részleteit, díszeit.

3.  Mit jelentenek: kisebb karbantartási munkák, rostokolni, megsaccolni, rest valamire?

4.  Te melyik egér bőrébe bújnál szívesebben és miért? Írj min. 2-3 mondatot!

5.  Rajzold le a két egeret, ahogy Budapesten sétál!